FIAT Panda - 0 stele în testul de impact

 

Aveți grijă de cei dragi

 
Fri, Jan 13th, 2017

SUA acuză Fiat-Chrysler de utilizarea unui software pentru emisii. Constructorul reacţionează dur: “Nu am făcut nimic ilegal”

SUA susţin că 104.000 de unităţi pick-up şi SUV vândute începând din 2014 utilizează un software care “ar putea” păcăli testele de emisii. Amenda maximă este de 4.6 miliarde de dolari, însă producătorul susţine că nu a încălcat legea.

O singură zi a trecut de la clasarea dosarului Dieselgate în Statele Unite, însă un nou scandal pe subiectul emisiilor este pe punctul de a începe.

De data aceasta, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din Statele Unite acuză Alianţa Fiat-Chrysler (FCA) că a utilizat un software pentru emisii pe 104.000 de unităţi Dodge Ram şi Jeep Grand Cherokee (foto) vândute în perioada 2014-2016.

EPA nu afirmă că software-ul acţionează ca un dispozitiv pentru trucarea emisiilor, însă susţine că Fiat-Chrysler era obligat să anunţe utilizarea acestuia. “Nedeclararea unui software din motorul maşinii care afectează emisiile este o încălcare serioasă a legii. Continuăm să investigăm natura şi impactul acestor dispozitive”, afirmă EPA într-un comunicat de presă.

În cazul în care va fi găsit vinovat, constructorul italo-american riscă o amendă maximă de 44.539 de dolari pe vehicul, astfel că suma totală s-ar ridica la 4.6 miliarde de dolari.

Fiat reacţionează dur: “Nu am încălcat legea”

Sergio Marchionne, CEO-ul Fiat Chrysler, a vut o reacţie extrem de dură la adresa oficialilor americani. Şeful constructorului a început prin a afirma că Fiat nu a încălcat legea. “Nu am făcut nimic ilegal. Nu a existat în niciun moment intenţia de a crea condiţii pentru a păcăli procesul de testare. Acuzaţiile nu au niciun sens”, a explicat el.

În plus, Marchionne a dezvăluit că Fiat a purtat o serie de discuţii cu EPA pe marginea acestui subiect şi că a fost de acord să introducă un update software care să satisfacă toate cerinţele americanilor. În acest context, el critică faptul că EPA a lansat astfel de acuzaţii. “Cred că modul în care a fost prezentat cazul a fost nedrept faţă de Fiat-Chrysler şi asta mă deranjează cel mai mult. Nu există niciun individ în această companie care să încerce ceva atât de prostesc (n.r – precum păcălirea testelor). Nu aparţinem unei clase de criminali”, a adăugat el.

Acuzaţiile EPA s-au văzut imediat în valoarea de piaţă a companiei. Acţiunile FCA de pe bursa americană au scăzut iniţial cu 18%, înainte de a recupere o parte din pierderi pentru a încheia ziua cu un minus de 10%.

Via Automotive Newswww.automarket.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

All Rights Reserved